ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

KARAHALLI

UŞAK İLİ KARAHALLI İLÇESİ
KARAHALLI İLÇE TANITIM
karahallı
uşak karahallı
karahallı uşak

karahallı resimler
karahallı fotoğraflar
karahallı manzaralar
karahallı görüntüler
karahallı video
karahallı spor
karahallı haber
karahallı harita
karahallı clandras
karahallı yemekleri
karahallı turizm
karahallı otel
karahallı pansiyon
karahallı yurt
karahallı konaklama
karahallı konut
karahallı emlak
karahallı satılık
karahallı kiralık
karahallı arsa
karahallı sağlık
karahallı hastahaneleri
karahallı devlet hastahanesi
karahallı kaymakamlık
karahallı belediye
karahallı meb
karahallı eğitim
karahallı okul
karahallı lisesi
karahallı doğa
karahallı gezi
karahallı tatil
karahallı turlar
karahallı ekonomi
karahallı sanayi
karahallı tarım
karahallı ticaret
karahallı tarihi eserleri
karahallı köprü
karahallı

KARAHALLI İLÇE TARİH

Karahallı'nın kuruluş Tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Uşak Siyasi Haritası
karahallı harita
 Ancak Halk arasındaki Yaygın BİR kanıya edat Karahallı'yı, Karahalil adında BİR aşiret reisi kurmuştur. Bundan 700 Yıl kez Karahalil adındaki kişi, Garip Hasan, Deli Hıdır, Kara Bedir adındaki kişilerle çeşitli köylere yerleşmişlerdir. Karahalil 'yerleştiği Koyun adi Karahallı,

 Garip Hasan adındaki kişinin yerleştiği Koyun adi Karbasan, Karabedir adındaki kişinin yerleştiği Koyun adi Bedirler, Deli Hıdır adındaki kişinin yerleştiği Koyun adi da Zaman içerisinde Delihıdırlı olarak değişikliğe uğramıştır içinde.

Karahallı 1907 yılına kadar köy olarak sürdürmüş, 1908 yılında nahiye olmuştur varlığını. Uşak 1953 yılında Kütahya 'dan ayrılarak İl statüsüne kavuşunca Karahallı da İlçe olmuştur. 28 Ağustos 1920 de Yunan işgaline uğramış olan İlçemiz, düşman işgalinden kurtarılmıştır 2 Eylül 1922 de.

Karahallı'nın Tarihi değerleri arasında yer alan Clandras Köprüsü M.Ö. 600'lü yıllarda yapılmıştır. Tarihi ipek yolunun vazgeçilmez BİR köprüsü olan Clandras Köprüsü durmaktadır Araya geldi günkü görkemiyle Hala ayakta.

Ayrıca Hıristiyanlığın 7 mezhebinden Biri olan ve Uzun süredir yerleşim Yeri bulunamayan Monteizm mezhebi ilçemize bağlı Karayakuplu Köyünün 3 km. güneyinde Banaz Çayının Kıyısında bulunmuştur. Bilim adamlarınca yapılan Uzun çalışmalar sonucu bulunun antik Pepuza kenti tamamen Gün ışığına çıkarıldığında Karahallı turizm açısından Büyük BİR potansiyel güce Sahip olacaktır . 
KARAHALLI İLÇE ŞENLİKLER
KARAHALLI CLANDRAS VE HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ
HIDIRELLEZ VE PİKNİK :
/47/DSCF2247
Her yıl Mayısın ilkhaftası pazar günü Karahallıların ve tüm köylerinin toplanma yeridir adeta Cladras Köprüsü ve piknik alanı Yaz Mevsiminin başlangıcı olması sebebiyle eş dost akraba her kesimden insanların buluştuğu bir yerdir burası, Türkiyenin ve Dünyanın heryerinden yerlive yabancı turislerin uğrak yeridir. Daha gecesinden Clandras'a yer kapmak için gidilir. 
/47/DSCF2258
Sabah çayı orada içilir, Piknik alanı birden panayır alanına döner. Herkez odun ateşinde çayını kahvaltısını yaptıktan sonra, ızgaralar yapılır.
/47/DSCF2229
 Çocuklar toplarını oynarlar koşuştururlar, Gençler bir hevesle Clandras Köprüsü ne çıkmak için ailelerinden izin alırlar.Öğle geçerken akşam çayları yudumlanır ve sazlar cümbüşler, dümbelekler çalınır gençler oynatılır. Her tarftan müzik sesleri, şarkı sesleri yükselir. Yaşlılarımız genelde kilimlerin üzerinde otururlar çevreyi gözlerler.
/47/DSCF2204
 Clandras Dağının eteklerindeki Kekiklerin kokusu insanı mest eder, gençler ailelerine dağdan kekik getirirler. Havanın kararmasına yakın yavaş yavaş dönüş hazırlıkları başlar. Karahallı da hıdırellez bu şekilde kutlanır. Her hafta pazar günleri dolar taşar Clandras Köprüsü ve Piknik alanımız.
/47/DSCF2185
KARAHALLI İLÇE ULAŞIM
Tarihi clandras köprüsü körünün çevresinin doğal güzelliği uyuz pınarının kükürtlü şifalı suyu çevrenin üzüm ve meyvesi sebzesi çayın balığı gözü gönlü dinlendiren sakin ve doyumsuz manzarası tatlı iklimi ve karahallı hidroelektirik santralinin sosyal imkanları ile karahallı ve uşak çevresinin ideal dinlenme yerleridir nitekim bu düşünce ile bu güzel yerde karahallı belediyesi piknik ve dinlenme tesisleri kurmuştur.
Bu tesisler Uşak İline 45 km Karahallıya 18 km dir.
/47/DSCF2238
CLANDRAS TARİHİ :
/47/DSCF2187
Karahallı çevresinin en önemli tarihi yapıtı olan clandras köprüsü zaman akışı içinde dünü bugüne bağlayan önemli bir yapıttır .Geçmişi günümüze bağlayan doğudan batıya uzanarak akışına devam eden Banaz çayı Menderes nehrine karışır Bu çay uşak tan denizli bölgesine uzanan yol üzerindedir. İşte bu çay üzerinde ilk çağlarda geçişi sağlayan clandras köprüsü takriben 2500 senelik bir tarih abidesidir
/47/DSCF2158
Clandras köprüsü; Tek gözlüdür Lidya dönemine ait olduğu ünlü Kral yoluna geçit verdiği bilinmektedir.
Köprü kasnak şeklinde kemerlidir Eni:1,75 m uzunluğu:24 m derinliği 17 metredir Çok kuvvetli taş kayalar üzerine inşa edilmiştir .
/47/DSCF2109
1979 senesinde Uşak ve çevresindeki tarihi tanıtmak için Karahallıya gelen TRT ekibi köprünü manzarasını ilginç bulmuş görüntüyü fotoğrafa almış TRT nin ekranlarında zaman boşluğu doldururken sık sık görüntülenmiştir .Bu da gösteriyorki Clandras köprüsü yapıldığı yer yapısı ve manzarası ile görülmeye değer bir yapıttır.
/47/DSCF2131
Uşak tarihi yazarı merhum öğretme Haşim TÜMER kitabında Bu köprü sanki bir geçit vazifesi görsün insanlar kullansın diye değil bir depremden ikiye bölünmüş dağı büsbütün yarılmaktan kurtarmak için yapılmış bağlantı gibi tuhaf bir telkin uyandırmakta niçin hangi hizmeti görmesi için neden yapıldığını en küçük bir i,şaretle bildirmeyerek insanın baktıkça hayretini arttırmaktadır.
/47/DSCF2129
Clandras köprüsünün yapılış tarzı büsbütün dikkat çekicidir köprünün iki ucu toprak içinde gömülmüş temeller üzerine değil vahşi dağ kayalarının yarı beli üzerine bindirilmiştir taşların yüzeyleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbiri içine kenetlenmiştir kemeri kasnak biçimindedir köprünün iki ucunda işlek bir vazişfe gördüğüne alamet olacak aşıntı yoktur her hangi bir yerinde yapanı yaptıranı yoktur tarih kitaplarıda bize bu köprü ile ilgili bilgi vermemekte sadece Odr.Prof.İ.Hakkı UZUNÇAREŞILI nın kütahya şehri adlı eserinde zikre şayan anlatımı ile frigyalılara ait olduğu yazmaktadır.
/47/DSCF2231
Birde Lidya hükümdarı gyges in (MÖ.670-652) memleketinde ticareti geliştirmek için yaptırdığı meşhur kral yolunun üzerine düşmesinde lidyalılara ait olması gibi bir yakınlık vardır .Ramsay kral yolu güzergahını tarif ederken (Yolun dağlardan uşak ovasına girmiş olmasına....) yazar .Bu bilgi clandras köprüsünün kral yolu üstünde o yol için yapılmış olmasına işaret olmaktadır.
/47/DSCF2281
Köprünün etrafında banaz çayının akışına doyum olmayacak manzara güzelliği vardır köprünün yakınında karahallı elektrik santral binası bu tarihi abidenin ihtişamını ve çevresindeki manzara güzelliğini tamamlayan bir tesis olarak gözönüne gelmektedir elektrik santralının su fazlası beton kanal ile köprünün yanı başından banaz çayına akıtılmıştır 17 m yükseklikten dökülen 1 değirmenlik temiz beyaz su burada bir çağlayan olmakta ve banaz çayına karışmaktadır.

Köprünün batı yakasında kayalar oyularak su yolu yapılmış bu su yolunun taş oluklarla batıya doğru suyun akış istikametinde yapılmış büyük ihtimalle uyuz pınarı çevresindeki pınarlarınsuyu ulaş bağları denilen ve işlk çağlarda yerleşim yeri olan bu yerlere akıtılmıştır .

Kaynak:
Ali hsan ÖZKAN
Dünden Bugüne Karahallı