ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

SIVASLI

Yapılan araştırmada "Sivaslı" kelimesinin sözlüklerde bir anlamı bulunamamıştır. İlçenin adının nereden geldiği hakkında bazı görüş ve rivayetler vardır. Şimdi bunları açıklayalım:I
Uşak Siyasi Haritası
"Sivaslı'ya ikinci yerleşenler Oğuz Sarıtekeli aşiretidir. 1071'den sonra aşiretler Anadolu içlerine yayılmaya başladılar. Bu aşiretlerden Sarıtekeliler ilk önce Sivas taraflarına sonra Batı Anadolu'ya göçtüler. 

Bazıları Domaniç, İznik, İnegöl, Söğüt, Bilecik Yaylası'nı tuttular. Aşiretin bir kısmı "Batıda otlak bulamayız." diye Sivas bölgesinde kaldı. Batıya göçenler "Otlak bol." haberini verince kalanlar da Batıya göçtüler. Bu insanlar Sivas'tan geldikleri için bu bölgeye ve kurdukları köye "Sivaslı" adını verdiler."

III. Halk arasındaki rivayet:
"Eskiden Çivril ile Banaz arasında bir kervan yolu bulunmaktadır. Sivaslı'nın olduğu yerde de bir kervansaray vardır. Buraya bakan şahıs Sivas ilinden gelmiştir. Çevreye yerleşen Türkler vakit 

geçirmek için "Haydi Sivaslı'nın yanına gidelim, Sivaslı'nın hanına gidelim!"derlermiş. "Sivaslı'ya gidiyorum, Sivaslı'dan geliyorum." derken yörenin adı Sivaslı olmuş. Kurulan köye de bu adı vermişler."

SİVASLI İLÇE TARİH
Sivaslı topraklarında kesin bilinen en eski uygarlık Hitit Uygarlığıdır.
Hititliler önce Luvilerin ve Mısırlıların istilasına uğradığı bazı kaynaklarda belirtilmekte ise de bunu doğrulayacak kesin bilgiler elde edilmiştir.

Hititliler: M.Ö 1800 yıllında Anadolu’da ilk siyasi birliği kurmuşlar, tüm Anadolu’ya hakim olmuşlardır. Bu devirden kalma keramiklere Tatar ve Yayalar Kasabaları arasındaki Sıktırma ve Kömürlük Kaşı ile Ağaçbeyli Kasabasında Gavur Kuyusu mevkilerinde rastlanmıştır.

Frigyalılar: M.Ö 1200lerde Balkanlardan gelip Hitit şehirlerini yağma ve tahrip ederek bu topraklara yerleşmişlerdir. Ancak M.Ö. 800 yıllarında devlet kurabilmişlerdir. Hacım köyündeki Alaudda, Selçikler Kasabasındaki Sebaste ve Payamanalanındaki Paleo Sebaste kalıntıları, Frigya şehirleridir. Roma ve Bizanslılarca da imar edilerek kullanılmıştır.

Sebaste Antik Kenti Kalıntıları (Selçikler Kasabası)
Lidyalılar: M.Ö 670 yıllarında Frigya Krallığını yıkarak bu topraklara sahip olmuşlardır. Tarihte ilk madeni parayı kestirip kullananlar bu insanlardır. Yine Lidyalıların Kral Yolu meşhurdur. Milas ve Efesten başlayıp başkent Sarddan (Salihli yakınlarında) geçerek Uşak-Ahat(Banaz yakınlarında) üzerinden Orta Anadolu’ya, Kızılırmak’ı geçerek Mezoptamya’ya kadar uzanmaktadır. Kral Yolunun büyük bir bölümü Lidyalıların elinde olup transit ticareti Lidya’yı zenginleştirmiştir. Bu yolun bir bölümü Uşaktan başlayıp ilçemiz topraklarından geçerek Karahallı’daki Cilandıras Köprüsüne(Lidya eseridir.) ulaşmaktadır. Yine Selçiklerdeki höyüklerde Lidya kalıntıları tespit edilmiştir.
M.Ö. 547de İran İmparatoru Kirus ile Perslerin eline geçmiş ve 200 sene kadar egemenliklerinde kalmıştır. Budaklar köyünde Pers zamanı paraları bulunmuştur.


Anadolu’yu Perslerden Büyük İskender almış ve Makedonya Devleti topraklarına katmıştır. Tatar-Seçikler arasında ve Ağaçbeyli Kasabası Hendek mevkisinde İskender dönemi paraları bulunmuştur.


Bölgemiz M.Ö 260 tarihinde Makedonyalılardan Bergama Krallığına geçmiştir.


M.Ö 132de Romalıların eline geçen ilçe toprakları M.S 395e kadar yaklaşık 500 yıl Roma hakimiyetinde kalır. İlçe topraklarında o döneme ait yerleşim yeri kalıntıları ve mezarlar, kilise kalıntıları mevcuttur. Yediağar mevkisinde Deliklikaya kaya kilisesi tespit edilmiştir.
M.S. 395te Romanın ikiye ayrılmasıyla bölge Bizanslıların eline geçmiş ve 1072’e kadar(yaklaşık 700 yıl) Bizans hakimiyetinde kalmıştır. Selçiklerdeki kiliseler, Erice köyündeki Meyanlı kalıntıları, Hacım Köyündeki Ertüllü(Örtülü) Köyü kalıntıları, Payamalanı kalıntıları ve değişik yörelerdeki mezarlar bu dönemlerden kalmadır. Taşkesti mermer ocakları o dönemde işletilmiştir.


1071 Alparslan’ın Malazgirt Zaferiyle Anadolu kapısı Türklere açılmış(Oğuzlar), 1072 yıllında Kutalmış Oğlu Süleyman Şahın başlattığı akınlarla on yıl içinde Anadolu fethedilmiş ve Marmara’ya kadar alınmıştır. Bir devlet politikası olarak alınan yerlere Oğuz Türkleri yerleştirilmiş ve Anadolu Türkleştirilmiştir.


Sivaslı toprakları 1308-1390 ve ikincisi 1414-1429 tarihlerinde 100 yıl kadar bir süre Germiyanoğulları hâkimiyetinde kalmıştır. Hacım köyündeki Hacım Sultan türbesi ve Vakfı bu dönemden kalmadır.


İlçe toprakları 1391de Yıldırım Beyazıt ile Osmanoğullarına geçmiş, Ankara Savaşı mağlubiyeti ile (1402-1414) Karamanoğullarına (daha sonra Germiyan Beyliğine) katılmıştır. 1429’da Germiyan Beyi II. Yakup’un vasiyeti ile II. Murat zamanında tamamen Osmanlılara geçmiştir.


Milli Mücadele Yılları


1920 Ağustosuna kadar Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan Sivaslı toprakları 1920-1922 yıllarında iki yıl Yunanlıların işgali altında kalmıştır.


Sivaslı 1920-1922 yıllarında tam 2 yıl yunan işgalinde kalmıştır. Uşak 29 Ağustos 1920'de işgal edilmiştir. Yunanlılar Sivaslı ve Köylerine bu tarihten sonra girmişlerdir. İşkal kuvvetleri şimdiki asfalt boyunca Uşak''tan gelmiş Alfaklar köyünden - yayalar - dedeballar - tatar - Pınarbaşı ve Azizler - Sazak – Selçikleri takip ederek girmiştir. Uşak yönünden gelen işgal kuvvetleri, yeni erice - salmanlar arasında Türk askeri ve yerel güçler tarafından büyük direnişle karsılaşmıştır. en son işgal olan köyümüz Bulkaz'dır. Sivaslının düşmana ilk direnişi zamanın belediye reisi Tahsin Efendi yapmıştır. İşgali kabul edemeyenler ve beraberinde Katipoğlu Mehmet, Bayram çavuş ve bir çok insanimiz halkın önünde dövülmüştür. Halk okul, cami gibi yerlerde toplanarak; silah arama ve sorgulama gibi gerekçelerle dövülmüş, işkence edilmiş, hatta bu işkencelerde ölenler dahi olmuştur. İlçe halkından Hasan Hüseyin Dane, Kuynuoglu Osman, Halil Pasa, Bayram Nadi, Hatipoğlu Mustafa ve Ağaların Hasan düzenli orduda savaşarak düşmanı İzmir’e kadar sürmüşlerdir.

31 Ağustos Sivaslı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Törenlerinden Bir Görüntü

31 Ağustos 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtulan ilçemiz 1923te kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti içinde varlığını sürdürmektedir.
Düşmanın kaçışı sırasında Sivaslıya ilk giren müfreze Ali Ihsan Paşanın askerleridir. bu askerlerin içinde Kuynuoğlu Osman'da bulunmaktadır. Geldiklerinde halk etraflarına toplanır kadınlardan ağlaşanlar vardır. Askerlere su ve ayran ikram edilir. Bu sırada bir askerimizin ağlayan bir kadının yanına yaklaşarak söylediği sözler halkı duygulandırmıştır :
SİVASLI İLÇE COĞRAFYA
Sivaslı, İç Ege bölgesinde Uşak'a bağlı bir ilçedir. Uşak'ın güneydoğusunda ve Uşak-Denizli Devlet Karayolunun 35. kilometresinde Bulkaz Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur. 38-39 derece enlem, 29-30 derece boylam çizgileri arasındadır.
Sivaslı; kuzeyde Uşak Merkez İlçe, kuzeydoğuda Banaz, doğuda Afyon'un Sandıklı ilçesi, güneyde Denizli'nin Çivril ilçesi, güneybatıda Karahallı ilçesi, batıda Ulubey ve merkez ilçe toprakları ile çevrilidir.
İlçenin doğusunda Bulkaz Dağları mevcuttur. Bu dağlar Denizli-Uşak il sınırının olduğu yerde Kuruçay vadisi ile ikiye ayrılmış olup, güney kısmına Bulkaz Dağı, kuzey kısmına da Kocadağ adı verilir. Diğer yandan Afyon-Uşak doğal il sınırını oluştururlar. Yüksekliği 1990 metredir. Orman yönünden zengin sayılmaz.
İlçenin diğer yöreleri düzlük olup hafif engebelidir. Arazi verimlidir. Topraklarından Büyük Menderes nehrinin bir kolu olan Banaz Çayı geçmektedir. Sivaslı ikinci sınıf deprem bölgesinde bulunmaktadır. İlçede İç Ege'de hakim olan karasal iklim hüküm sürer. Bitki örtüsünü bozkırlar ve çalılıklar teşkil eder. Dağlarda ise orman alanları geniş yer tutar. Ormanlarda en çok çam, ardıç ve meşe ağaçları bulunmaktadır. Sivaslı'nın yüzölçümü 486'dır. Denizden yüksekliği 1050 metredir.
SİVASLI İLÇE İKLİM
Sivaslı İlçesi'nde tipik bir Ege iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ise genellikle yağışlı geçer. Sonbahar ve ilkbahar ayları ise genellikle yağmurlu geçmektedir.


Hava şartları
İlçenin doğusunda bulunan dağlık bölge ile Özbeyli Köyü ve içinden Banaz Çayı'nın geçtiği Ketenlik Köyü ile Yeni Erice Köyü kış ve ilkbaharda kısmen sislidir. Özbeyli Köyü'nü ilçe merkezine bağlayan yolun Cinoğlu Köyü'ne kadar olan bölümü kötü hava şartları nedeni ile kış aylarında kısmen kapanmaktadır. Aşırı bir kar yağışı olmaz, buzlanma meydana gelmez.


Bölgenin Arazi Yapısı
Sivaslı İlçesi arazi yapısı bakımından doğusunda bulunan ve Bulkaz Dağları'nm uzantısı niteliğindeki Erice Tepe, Kaynar Tepesi ve Cılbak Tepesi'nin bulunduğu doğu, geri kalan kesimde batı olmak üzere iki ayrı karaktere sahip arazi kesimlerinden oluşmaktadır. İlçenin kuzeydoğusundaki Eldeniz, Cinoğlu, Özbeyli, Hanoğlu, Ketenlik ve Erice köylerinin bulunduğu bu tepeler batıya doğru giderek alçalmaktadır. Ketenlik, Yenierice ve Azizler köylerinin içinden geçmekte olan Banaz Çayı ise Budaklar ve Yayalar köyleri arasında ilçe sınırlarını terk etmekte olup, çayın geçtiği bölge gibi çevresinde irili ufaklı platolar oluşturmaktadır. İlçenin doğusundaki dağlık bölgeler hayvancılığa diğer kısımlar ise tarıma elverişlidir. Arazi tarım alanları hariç genelde sert ve kayalıktır. Ekili ve sürûlü alanlar ise yumuşaktır. Yağışlı havalarda çamurludur. İlçe dahilinde en yüksek rakam 1654metre,en düşük rakam 720 metredir, ortalama rakam ise 1187 metredir.


SİVASLI DAĞLAR
Dağlar
Sivaslı ilçesi ile Uşak'ı İç Anadolu'dan ayıran ve Bulkaz Dağları'nm devamı niteliğindeki güney ve kuzey istikametinde uzanan Sazak Tepesi ( 1654m.) Sürtep Tepe (1650 m), Erice Tepe (1579 m) ve Cılbak Tepe (1154 m.) komple bir blok teşkil etmektedir. Bölgedeki dağların tamamına yakını bozuk baltalık ve ormanlıktır. Sürtep Tepe ve Sazak Tepe'den Afyon- Hocalar İlçesi'ne geçiş yapılabilir. Ancak kışın bu imkan yoktur.


SİVASLI YAYLALAR
Yaylalar (Platolar)
İlçede Kirazlı Deresi, Sazak Deresi ve Banaz Çayı'nm geçtiği bölgelerde küçük platolar bulunmaktadır. Bu platolar barınmaya imkan verir.Bölgede özellik arz eden yayla yoktur. Ancak Bulkaz Dağları'ndaki Üçkuyular mevkiinde Pınarbaşı ve Tatar beldelerinde 10 (on) civarında ailenin çıktığı küçük bir yayla mevcuttur.


Ovalar
İlçe genelinde Pınarbaşı, Budaklar, Hacim, Kökez, Samatlar, Salınanlar köyleri ile Selçikler, Ağaçbeyli, Tatar ve Yayalar Beldeleri kısmen ovalıktır.


Boğaz, Geçit ve Gedikler
İlçe sınırları, içerisinden geçen Banaz Çayı çevresinde bir boğaz oluşturmaktadır,bu boğazlar çayın geçtiği köyün ismi ile anılır. Ayrıca Uzunoluk Geçidi ilçeye giriş ve çıkış sağlar.
SİVASLI AKARASULAR,GÖLLER BARAJLAR
Akarsular Göller ve Barajlar
İlçede doğal akarsu yoktur, ancak Banaz'dan doğan Banaz Çayı ilçeye Ketenlik Köyü'nde girmekte olup Yeni Erice ve Azizler Köyü'nü takiben Budaklar Köyü altında ilçeyi terk eder. Bu çay ilçenin kuzeydoğusundan güneybatı istikametine doğru geçmektedir. Bu çay üzerinden Ketenlik, Erice ,Azizler. Budaklar köylerinde bulunan köprüler vasıtasıyla geçiş yapılabilir. Genişliği 3 metre civarındadır. Derinliği bazı yerlerde 1-1.5 metre civarındadır. Sulama dışında kullanılan alanı yoktur.Bölgede göl ve baraj yoktur. Sivaslı İlçesi'ne bağlı yerleşim birimlerinin tamamında su çeşmesi ve her sebze meyve bahçesinde elektrikle çalışan artezyen kuyusu mevcuttur. Su açısından herhangi bir sorun yoktur.


Madenler
İlçeye bağlı Özbeyli ve Eldeniz köylerinde mermer ocakları mevcuttur. Çıkarılan mermer taşları Afyon'da işlenmektedir. Bitki Örtüsü Sivaslı İlçe Merkezi ile Selçikler ve Pınarbaşı beldelerinde yoğun olmak üzere ilçenin önemli gelir kaynaklarından birisi çilektir. Meyve ağaçlarının altında yetişen çileğin haricinde elma, armut, erik, incir ve bağcılık önemli bitki örtülerindendir. İlçenin doğusunda bulunan dağlar meşe, ardıç ve çam ağaçları ile örtülüdür. Salmanlar ve Yenierice köyleri sınırları içerisinde 1981 yılından itibaren tohum atma suretiyle çam yetiştirilmektedir.İlçenin doğu ve kuzey bölgesinde bulunan ormanlık alanda yazın görüş mesafesi düşer. Kışın meşe ağaçlarının yapraklarını dökmesi nedeniyle bu sorun ortada kalkar.


SİVASLI İLÇE SOSYAL YAPI
Sivaslı halkının Oğuz Türklerinden olduğu tespit edilmiştir. Yörük cemaatidir. Çoğunluğu Sarıteke aşiretinden olan yöre insanı içinde Karaköçeli, Horzum, Avşar ve Cabar aşiretlerinden de topluluklar bulunmaktadır. Sivaslı halkı 1073 yılında geldiği bu topraklara Orta Asya Türk'ünün tüm özelliklerini, kültürünü, inançlarını, kıyafetlerini ve dilini aynen taşımış ve çoğunu günümüze kadar muhafaza etmiştir. Yöre insanı genel olarak sıcak, cana yakın, hoşgörülü, misafirperver, yardımsever ve çalışkandır. Özgürlük duygusu yüksek, çabuk kızan fakat kin gütmeyen, mazlumun yanında yer alan, haksızlığa tahammül edemeyen bir özelliğe sahiptir. Taassup olmayıp yeniliklere her zaman açıktır.
Sivaslı halkı tarihi boyunca her devirde devletine bağlı kalmış hiçbir zaman isyankar duruma düşmemiştir. Büyük toplumsal ayaklanmalara da taraf olmamıştır. Devletini, milletini ve vatanını aziz bilmiş, her zaman sevmiş, korumuş hatta, bu uğurda binlerce insanını şehit vermiştir.
Genellikle gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Yardımlaşma ve işbirliğini sever, bunun en güzel örnekleri bayram, adet ve ölümlerde görülmektedir.
Yörede birlik-beraberlik (tutkunluk) mevcut olup iyi ve kötü günlerde bir araya gelinir. Düğün ve derneklerde davet ve davete icabet esastır. Hediyeleşme ve ziyaretler yaygındır.
İlçede kan davası olayları ve başlık parası geleneği yoktur. Yörede tek evlilik yaygındır, geniş aile yaşantısı devam etmekte olup, son yıllarda çekirdek aile tipine doğru bir kayma görülmektedir. Akrabalık bağları kuvvetli olarak devam etmektedir.
Sivaslı halkının geliri büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandığından; halk, gündüzleri kendi işiyle meşgul olur. Akşamlarını ise evinde, komşusunda veya kahvehanelerde geçirmektedir.
İlçede büyük eğlence yerleri yoktur. Halk bu ihtiyacını genellikle TV'den gidermektedir. Evrenli Parkı, Uzunoluk Deresi ve Kocadağ'ın müsait yerlerinde ve köy korularında piknik yapılabilmektedir. Sivaslı insanı için en büyük eğlence yerleri nişan ve düğünlerdir. Büyük ilgilerden birisi de avcılıktır. Köylerle birlikte 3 bin civarında insan mevsimine göre avcılıkla uğraşır.
Halkın sosyal etkinliklerinde sıklıkla kullandığı Evrenli Doğal Parkı'ndan bir görüntü
İlçede düğün, bayram, toplantı ve festival gibi etkinliklere ilgi büyük olur. İlçenin kurtuluşu her yıl 31 Ağustos günü büyük bir coşkuyla kutlanır. Resmi ve dini bayramlar da aynı coşkuyla kutlanır.
Selçikler Yağlı Güreşleri. Kaymakamlık Kupası Futbol Turnuvaları ve Sivaslı Çilek Festivali yakın çevrenin büyük ilgisini çeker.
Sivaslı Çilek Festivali her yıl Mayıs- Haziran aylarında çilek üretimini teşvik etmek amacıyla yapılmaktadır. Festival boyunca çileğin tanıtımı, en iyi çilek yarışması, çilek güzeli ve güzel çocuk seçimi, yöre sanatçılarının programları, şiir, kompozisyon yazma ve türkü söyleme yarışmaları, halk oyunları gösterileri gibi etkinliklerde bulunulmaktadır.
İlçe merkezinde çok sayıda dernek ile 8 siyasi parti teşkilatı mevcuttur. Seçmen sayısı 13.200 dür. İlçede partiler arasında büyük bir hoşgörü hakimdir. Önemli siyasi olaylar olmamaktadır. Sivaslı tarihi boyunca ilçe genelinde önemli siyasi gerginlikler sadece 12 Eylül öncesi dönemlerde yaşanmıştır.


İlçe pazarı Pazartesi günleri kurulur.
İlçede eskiden beri spora ilgi fazladır. Yakın zamana kadar düğünlerde, demeklerde ata sporumuz olan güreşler devam etmekteydi. Yöreden başarılı güreşçiler yetişmekteydi.
Günümüzde geleneksel olarak yağlı güreşler devam etmektedir. Her yıl yaz aylarında Selçikler Cingil Çayırı'nda ülke çapında yağlı güreşler yapılmaktadır.
SİVASLI ULAŞIM
İlçemizin Ulaşım Durumu
İlçenin her yerinde ulaşım karayolu ile yapılmaktadır. Yolların neredeyse tamamı asfalttır. Sadece Hanoğlu-Ketenlik-Erice- Yenierice hattı ile Özbeyli ve Karaboyalık yolları stabilizedir. Büyük bir ulaşım problemi yoktur.
Sivaslı'nın bazı ilçe ve illere uzaklığı kilometre olarak aşağıda gösterilmiştir:


İlçe UŞAK-DENİZLİ Karayolları üzerinde bulunmaktadır. Yol tamamen asfalttır. 7 metre genişliğinde olup 23 kilometresi ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır.
Sivaslı İlçe'sinin geneline bakıldığında yayla mevcut değildir ve buna bağlı olarak köylülerin kullandığı yayla yolu yoktur. Ancak Bulkaz Dağları'nda bulunan mermer ocaklarına giden yaya yolları mevcuttur. Bunlar haricinde, Sivaslı İlçesi'nde otobanlar, demiryolları, denizyolları, havayolları, hava alanları, tüneller ve boru hatları bulunmamaktadır.
İlçeden geçmekte olan Banaz çayı üzerinde Ketenlik, Yenierice, Azizler, Budaklar köylerinde beton köprü vardır. Ayrıca yağmur ve kar suları ile akarsuların yolları tahrip etmesini önlemek maksadıyla Karaboyalık, Eldeniz yolu üzerinde ve Sivaslı-Çivril Karayolu üzerinde Kuruçay köprüleri mevcuttur.


Sivaslı Ekonomisi
Sivaslı'nın geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve gurbetçi işçilerin gelirlerine dayalıdır.
İlçe ekonomisinin neredeyse tamamı tarıma dayanmaktadır. İlçe yüzölçümünün % 47,1'i (25.997 ha) tarım arazisi, % 3,6'sı (1.998 ha) çayır mera alanı, % 43,2'si (23.825 ha) orman arazisi, % 6'sı (3.312 ha) tarım dışı arazidir.
Tarım arazilerinin 23.680 hektar alanı kuru, 2.317 hektarı sulu tarım alanıdır. İlçede başlıca bitkisel üretim; hububat (arpa, buğday, mısır), baklagil (nohut, mercimek, fasulye), endüstri bitkileri (şeker pancarı ve tütün), yağlı tohumlu ürünler (ayçiçeği, susam ve haşhaş) en çok üretilen tarım ürünleridir. Sulanabilen yerlerde sebzecilik yapılır. Bağcılık ve meyvecilik gelişmiştir.
Meyvecilik olarak başta çilek olmak üzere, elma, vişne, kiraz ve kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçede çilek yetiştiriciliğinin önemi büyüktür. Çilek üretimi, dar alanda yüksek verim ve gelir getirdiğinden yaygınlaştırma çalışmaları teşvik ve yayım çalışmalarıyla devam etmektedir.
Çilek bitkisi ilçeye ilk defa 1971 yılında getirilmiştir. Önceleri meyve ağaçları altında ve aile tüketimi için üretilirken 1997 yılından itibaren damla sulamalı ve malçlamalı sisteme geçilerek kapama bahçeler tesis edilmiş ve ekonomik getirisi yıllar itibariyle yükselmiştir.
İlçemiz ekonomik hayatının kalbi niteliğindeki ilçe pazarı Pazartesi günleri kurulmaktadır.
İlçede 400 çiftçi ailesi bulunmaktadır. İlçe halkının en önemli geçim kaynağı çilektir. Yaklaşık 2500 dekar çilek ekilen alan mevcut olup 4.000 ton çilek hasadı gerçekleşmektedir. 1 dekardan ortalama 2 ton çilek elde edilmektedir. Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü'nün teknik elemanlarınca yapılan Çiftçi Eğitim ve Yayım ve Koordinasyon çalışmaları neticesinde çilek yetiştiriciliği konusunda önder çiftçilerin katılımıyla 17 üye (ortak) ile Çilek Üreticileri Birliği kurulmuştur.
İlçede çilek çeşidi olarak tiago, chandler, gamaros, sweet charlie çeşitleri ekonomik getirişi olan çeşitler olarak yetiştirilmektedir. Dikim şekli olarak güzlük Ekim, Kasım aylarında, ilkbahar dikimi Mart, Nisan aylarında ve soğuk hava depolarında şoklanmış fidelerin (Frigo fide) Haziran. Temmuz aylarında dikimi yapılmaktadır.
İlçede meyveciliğin yanında sebzecilik de yaygın olarak yapılmaktadır. Sebze üretiminde de ilk sırayı domates almaktadır. 680 dekar alanda domates üretimi yapılmakta olup 9.180 ton domates elde edilmektedir. Tarım Müdürlüğü'nün teknik elemanlarınca yapılan Çiftçi Eğitim-Yayım ve koordinasyon çalışmaları neticesinde domates yetiştiriciliği konusunda çiftçilerin katılımı ile 24 üye ile Domates Üreticileri Birliği kurulmuştur.
İlçede hayvancılık gelişmiştir. Sığır, koyun ve kıl keçisi en çok beslenen hayvanlardır. Son yıllarda da kümes hayvancılığı da gelişmektedir. Sivaslı ilçe merkeziyle birlikte kasaba ve köylerdeki toplam sığır sayısı 5.965, koyun sayısı 17.100, keçi sayısı 4.200'dür. Bunların haricinde beslenen hayvan sayısı şu şekildedir: Hindi 1.900, tavuk 97.691, kaz 1.300, arı kovanı 1.960'tır.


İlçenin önemli gelir kaynaklarından biri de nakliyeciliktir.
İlçe ekonomisinde 1960'lı yıllardan sonra Avrupa'ya giden vatandaşların birikimleri önemli yer tutmaktadır.
Ayrıca orman ürünlerinden palamut değerlendirilir.
Bunların dışında ilçede; dokumacılık halı, kilim, testi bardak, et ve süt ürünleri imalatı, un değirmenleri ve mermer ocakları mevcuttur. Sivaslı'nın özellikle çileği ve sucuğu çok leziz ve meşhurdur.